Tidak Jumpa apa yang anda cari? Cari artikel lain di blog Ini

Kesan Kolesterol Akibat Memakan Seafood - Pesakit Kencing Manis dan Gaut Perlu Berhati-Hati.

Pesakit-pesakit kencing manis atau diabetes sudah semestinya diberitahu oleh doktor yang merawat agar mengelak untuk memakan makanan yang mengandungi banyak kolesterol, gula, kanji, karbohidrat dan lemak. Mengapa? Sebenarnya bukanlah 100% dilarang untuk makan makanan tersebut, namun sekadar untuk merasa tidak lah mengapa. Apa pun perlulah mencari makanan alternatif atau pilihan supaya kandungan gula, kolesterol, protein dan lemak didalam darah tidak meningkat.

Ramai orang suka makan seafood atau makanan laut. Tahukah anda makanan laut mengandungi banyak kalsium, kolesterol, asid dan iodin? Pengambilan yang terlalu banyak akan mengakibatkan peningkatan kepada paras kolesterol darah yang seterusnya akan membawa kepada serangan jantung. Peningkatan paras kalsium atau garam didalam darah pula akan mengakibatkan penyakit hipertension atau darah tinggi yang mana akhirnya boleh berlakunya stroke jika tidak dikawal. Manakala asid pula akan menyebabkan bertambahnya asid urik didalam darah mengakibatkan penyakit gaut. Iodin berlebihan pula boleh memberi kesan kepada kelenjar tiroid.

Ikuti masalah kolesterol yang telah menghantui hidup aku dan cara paling berkesan mengawalnya.

Pengambilan ubat-ubat moden untuk mengawal paras kolesterol, kalsium, asid dan iodin tidaklah memberi kesan penurunan yang berkesan jika pemkanan diambil keterlaluan. Ini kerana selain bertindak mengurangkan paras bacaan, ubat-ubat moden ini akan memberikan kesan sampingan kepada sistem badan yang lain seperti usus, buah pinggang, hati, hempedu dan jantung sendiri.

Kaedah pengawalan sebaiknya ialah melakukan pengurangan pemakanan keatas makanan laut dan mengambil sayur-sayuran hijau sebagai tambahan. Mungkin ada diantara anda tidak suka memakan sayur, namun ketidakseimbangan pemakanan itulah yang menjadi penyebab kepada penyakit anda. Maka mahu tidak mahu pun sayur-sayuran hijau perlulah diambil sebagai membantu mengawal keseimbangan badan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

.

.

Disclaimer (Penafian)

Terima kasih kerana anda sudi melawat blog saya yang tak seberapa ini. Disini saya memaparkan segala maklumat dari pengalaman saya berkenaan penyakit Lukimia CML dan cara-cara menjaga diri untuk lebih sihat dan sejahtera.

Sekian.

DISCLAIMER.
Semua maklumat yang dikongsi di blog ini adalah hasil dari pengalaman dan pengetahuan penulis blog ini dan tiada kena mengena dengan sesiapa pun. Maklumat yang dikongsi disini hanya lah sekadar berkongsi pengalaman dan tidak boleh digunakan sebagai rujukan atau hujah dengan mana-mana pihak jua. Penulis tidak bertanggungjawab keatas apa-apa jua perkongsian disini yang mana jika diikuti memberikan kesan tidak baik atau kesan buruk keatas diri masing-masing. Apa yang ditulis disini hanyalah sekadar berkongsi informasi dan idea sahaja dan tidak tertakluk kepada mana-mana pihak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...